Thursday 23 June 2011

Economie..........



Tot 2015 vindt vooral een groei van vacatures plaats in de horeca, bouw en de zakelijke dienstverlening. Dit blijkt uit het jaarlijkse arbeidsmarktonderzoek van ECABO. Het aantal horecavacatures stijgt van 50.000 naar 72.000 in 2015. De totale werkgelegenheid in Nederland neemt tussen 2012 en 2015 naar verwachting toe met 1,8 procent.

Dit blijkt uit het jaarlijkse arbeidsmarktonderzoek van het kenniscentrum dat verantwoordelijk is voor de economisch-administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen.

Een van de grootste steigers betreft onze branche; Horeca met maar liefst 10% stijging! Geweldig nieuws uiteraard, immers er komen enkel vacatures bij wanneer het werk toeneemt. Hetgeen mij nog meer geruststelt is de wetenschap dat selfservice gigantisch gaat toenemen de komende jaren binnen de horeca en hotellerie. Dit betekent dus blijkbaar dubbel winst; immers het aantal arbeidsplekken neemt af door de toename van selfservice maar de werkgelegenheid neemt toe. Zou dat inhouden dat ook de banken de komende jaren dan nieuwe initiatieven gaan financieren? 

Wat mij zorgen baart is dat de grootste daling plaatsvindt bij de overheid, met maar liefst 7,5 procent! Een absoluut record…..zie je het al voor je? Een ex-soldaat die de tegen de gast zegt; “ga recht zitten en eet je bord leeg” of een ex-gemeente ambtenaar die aangeeft dat het (afhaal-)loket om 16:00 sluit…..

Laat het maar eens gebeuren, niets zo weerbarstig als een dergelijke voorspelling, dat is net zoiets als jaarbudgetten. Het is toch een fenomeen dat wij in onze conjunctuur en weersafhankelijke branche budgetten maken in september van het lopende jaar, die dan gelden tot en met december van het opvolgende jaar. Zelfs Piet Paulusma weet nog niet hoe over 1 week het weer zal zijn. 

Zover ik vooruit kan kijken wordt het maandag lekker warm :-) overigens bij ons binnen in de hotels schijnt altijd de zon!








Rino Soeters

Tuesday 7 June 2011

De championsleague van de Nederlandse hotellerie

Maandagochtend, 11:00 op een parkeerplaats in Heerlen (!!). Mijn GSM gaat, privénummer; Zou het de juryvoorzitter zijn? Neen, ’t is de receptie van het hotel; ze willen iemand doorverbinden. De Juryvoorzitter; dus toch! Goed nieuws, slecht nieuws….géén idee, maar wel hoop. 
Pff, de inleiding duurt 2 minuten, dat is lang als je graag de clou wilt horen. Dan uiteindelijk het verlossende woord; proficiat jullie hebben de Award! Wauw!! Kicken, wat een gevoel! Adrenaline, vreugde, bijna opwellende tranen, écht waar, dit is een bijzonder gevoel.
Loon naar werken? Misschien wel! Maar dat zou ook voor de andere 2 top finalisten hebben gegolden.

H
et circus gaat beginnen. Het persbericht is verstuurd……de éérste SMS’en komen binnen. De mail stroomt in mijn Box. Inmiddels 224 felicitatie mails! 128 SMS’en…..niet normaal hoe snel “social media” werkt. Nog voor dat ik mijn MT leden hebben kunnen informeren lezen ze het zelf; op Twitter, Facebook en via linkedin is het al vermeld. Ik krijg berichten vanuit Berlijn en Portugal, binnen 30 minuten na de bekendmaking! Hoezo, “news travels fast”. Interview voor de krant, samen met het MT. Leuk artikel, verkeerde titel. Ach, wat maakt het uit, het gaat om de inhoud.

’s Avonds feest; 60 uitzinnige medewerkers met hun partner. DJ, Hapjes, en drank vooral véél drank. Overal dronken medewerkers in de kroeg. Ik hou een speech van 22 minuten en deel complimenten en grappen uit. De MT leden krijgen een beker. Een grote Championsleague beker, mét oren! Uiteraard met nummer 1 en een inscriptie. Zij verdienen dit, ze hebben de championsleague van de Nederlandse hotellerie gewonnen!

En toch, om 23.59 hield dit succes op; een nieuwe dag breekt aan. We moeten ons wéér bewijzen! Bewijzen dat we deze prijs waardig zijn. De ogen zijn nu extra op ons gericht. Bij het winnen van een prijs hoort een verantwoordelijkheid; een zware verantwoordelijkheid. De komende 365 dagen zijn dé beste van Nederland……….














Rino Soeters