Monday 30 July 2012

tijd voor de Ridderronde!




De tour de France is voorbij………….tijd voor de Ridderronde !

Ik las laatst een Twitterbericht: “in Limburg is pas paniek als het bier op is”. Is dit een jaloerse kreet van iemand van boven de Moerdijk of gewoon de waarheid? Hoe het ook zij; de Ridderronde betekent voor de Maastrichtse Horeca een avond ouderwets door tappen…
U kent ze wel; van die ondernemers die ieder jaar roepen dat “het minder wordt” en stiekem wel ieder jaar meer omzetten. Van dat soort ondernemers heeft Maastricht, met name in de Horeca, er ook een boel. Diezelfde ondernemers zijn maar wat blij als het “Ridderronde circus” wordt opgetogen in onze stad. Wederom op het Vrijthof wordt een VIP paviljoen gebouwd. Het parcours wordt echter door de hele binnenstad verreden en daarbij wordt geen kroeg overgeslagen. Niet door de renners, nee, door de bezoekers die van kroeg naar kroeg slenteren. Ieder jaar opnieuw vragen mensen mij, als de koers al 2 uur is afgelopen: “wie heeft er eigenlijk gewonnen”. Het zal dan ook niet voor niets zo zijn dan Brand Bier de hoofdsponsor van dit evenement is.
De Ridderronde markeert voor velen het einde van de zomervakantie; sinds jaar en dag staat dit “rondje om de kerk” geprogrammeerd midden augustus, dit jaar echter gelijk op de éérste dag van augustus. “De gezelligste ronde van Nederland” is de pay off. Op de website valt zelfs te lezen dat de organisatie ons adviseert om rekening te houden met onze vakantieplanning; zó gezellig beloofd het dit jaar te worden. Gezellig? Het is toch een sportwedstrijd? Of heeft de meneer van bovenstaand Twitterbericht toch een gevoelige en vooral juiste snaar geraakt?


Wat kan ik u méér wensen? Inderdaad, héél veel sportief plezier op 1 augustus……!
Rino Soeters

Monday 23 July 2012

Het fenomeen dat Rieu heet…..



Het is alweer een paar weken geleden dat Nederlands grootste artiest; André Rieu, het Vrijthof omtoverde tot zijn mooiste décor. Een décor dat ijn weerga niet kent. Wat heeft de stad toch ontzettend veel te danken aan André Rieu….

De Vrijthof concerten van Andre Rieu zijn niet meer weg te denken uit Maastricht. En toch was daar dit jaar, voor de eerste keer, enige twijfel. De bekendmaking van de definitieve concertdata liet lang op zich wachten. Iedereen was opgelucht; ook in 2012 zou Andre Rieu zijn concerten in Maastricht geven, echter niet in juli (zoals sinds jaren gebruikelijk) maar in juni….


Pas nu de maand juli een kleine 14 dagen op weg is worden de gevolgen van deze “verplaatsing” echt duidelijk….enkel al in onze hotels missen we ruim € 50.000,- aan omzet ten opzichte van de voorgaande jaren. Deze gigantische impact geeft maar eens extra weer hoe ontzettend dankbaar wij mogen zijn met de concerten van Andre Rieu. De economische boost die de stad en de regio krijgt is enorm en van vitaal belang voor de regio.

Hulde aan Andre Rieu, wij moeten hem als inwoners en ondernemers koesteren en in de watten leggen. Wat zou het dat het Vrijthof wordt bezet en dat de Papenstraat wordt afgezet? Dit staat niet in verhouding tot de enorme boost en naamsbekendheid die Andre Rieu aan onze stad geeft! 












Rino Soeters