Thursday 26 May 2016

Milieu- en maatschappelijk verantwoord ondernemen: Planet Care certificaat voor drie La Bergère Group hotels

De ‘keuring’ is geweest, onze medewerkers hebben de training gehad, we zijn geslaagd: zowel Kaboom Hotel, Townhouse Designhotel Maastricht als Hotel St. Martenslane dragen vanaf nu het Planet Care certificaat van Duurzame Hotels Nederland. Iets waar ik bijzonder trots op ben, want deze drie hotels van La Bergère Group zijn de allereerste hotels die met dit gloednieuwe ‘groene’ label werken!

Het volledig nieuwe certificaat is samengesteld met en door hoteliers op basis van ervaringen met diverse bestaande labels gedurende de laatste jaren. Een groot voordeel van Planet Care boven bijvoorbeeld Green Key is dat je als bedrijf de maatregelen zo goed mogelijk kunt afstemmen op de situatie. Sommige zaken zijn voor een hotel mogelijk niet te realiseren en Planet Care geeft de mogelijkheid om dit te compenseren met andere maatregelen. Denk aan een willekeurig hotel dat gevestigd is in een monumentaal pand, waardoor het bijzonder lastig of zelfs onmogelijk is om aan een harde eis met betrekking tot een bepaald type isolatie te voldoen. In plaats van hierop te worden afgekeurd, mag je met Planet Care het gemis aan isolatie compenseren door bijvoorbeeld de inzet van extra medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op deze manier draag je als hotel op een andere, voor jou wél mogelijke manier bij aan de totale eindbalans ten gunste van milieu en maatschappij. Door dit maatwerk weet je als consument 100% zeker dat het hotel in kwestie zich naar eigen kunnen en mogelijkheden maximaal inspant. Bovendien stelt dit veel meer het totale eindresultaat voorop dan het scoren op losse punten.

 In totaal zijn er ongeveer 100 beoordelingscriteria en een hotel moet aan minimaal 50% van deze eisen voldoen om het Planet Care certificaat te mogen ontvangen. Alle facetten van duurzaamheid komen aan bod, waaronder energiebesparing, afvalbeperking, inkoop van biologische en lokale producten en het steunen van goede doelen. Het enige wat voor ieder deelnemend hotel verplicht is naast het voldoen aan het nodige aantal eisen, is het plaatsen van een MVO-beleid op de website. Zodoende is het voor iedereen duidelijk wat het betreffende hotel precies doet. Duurzame Hotels Nederland voert jaarlijks een controle op locatie uit om te waarborgen dat duurzaamheid een belangrijk onderdeel is van de bedrijfsvoering en aan de gestelde norm wordt voldaan. Sterker nog: ieder jaar komen er verbeterpunten bij. We zijn daardoor ook nooit ‘klaar’, ieder jaar wordt de lat hoger gelegd en blijven we verbeteren voor milieu en maatschappij. Meer weten over het label? Kijk op www.duurzamehotels.nl/planetcare.

Je zou Planet Care wat mij betreft mogen zien als het ultieme keurmerk en ik hoop dat de consument hiermee een weg weet te vinden door het woud aan verschillende Nationale en Internationale labels. La Bergère Group staat voor duidelijkheid en transparantie. Kortom; what you see is what you get. Dat sprak ons ook erg aan in dit nieuwe label.

Ze zeggen wel eens: ‘een beter milieu begint bij jezelf’ of ‘de maatschappij, dat ben jij’ en daar ben ik het volledig mee eens. Voor mij is het een vanzelfsprekendheid, noem het gerust een tweede natuur, en bij La Bergère Group moedigen we iedere medewerker aan om ook zo te denken. Thuis scheid ik het afval, breng ik de kindjes milieubewustzijn mee, hebben we groene stroom en zijn alle gloeilampen vervangen door LED. Er is een HR-ketel aangeschaft en we kopen zo veel mogelijk biologische en afbreekbare producten. Via een aantal stichtingen zet ik mij regelmatig in voor goede doelen en ook concreet voor het milieu, o.a. maken we in maart altijd de boorden van de Maas schoon nadat als gevolg van hoog water een hoop plastic en vuil op de kades ligt. Ten tijde mijn bestuursjaren bij de voetclub MVV heb ik samen met het Leger Des Heils het stoeltjes-project opgezet en de soepbus in het leven geroepen die rijdt tot op de dag van vandaag.

Een hele boel dingen als ik er zo over nadenk. Van hotel tot vrije tijd, goed voorbeeld doet volgen!












Rino Soeters
Algemeen Directeur