Monday, 31 October 2011

Dag van de Duurzaamheid


De Dag van de Duurzaamheid is hét duurzaamheidsevenement van Nederland en het moment waarop particulieren, bedrijven, organisaties, scholen  en gemeenten duurzame acties voeren in hun eigen regio. 
Vorig jaar deden 60.000 mensen mee, dit jaar wil Urgenda 100.000 mensen halen. Een actie voor duurzaamheid kan gaan over klimaat, vervoer en energiebesparing, maar ook over slow food of saamhorigheid. 
De dag heeft veel speciale ambassadeurs: Prinses Laurentien hielp mee honderden  voorleesacties te organiseren op basisscholen: haar actie trok internationale belangstelling en haar boek is een bestseller geworden Wat doe jij eigenlijk op gebied van duurzaamheid? Scheid je afval? Gebruik je spaarlampen? Gebruik je een waterbesparende douchekop? Gebruik je Fairtrade producten? Koop je biologisch vlees? Enfin, je zult vast wel iets doen, toch? 

In onze bedrijven staat duurzaamheid hóóg in het vaandel! Los van het feit dat onze hotels Green Key gecertificeerd zijn met een “gold label” proberen wij nog meer betekenis te geven aan het woord duurzaam. Zo ook op het gebied van human capital! 

Sinds enige tijd hebben wij 2 projecten die wij zelf “de menselijke maat” noemen. Wellicht is de term project niet correct en doet dit de mensen te kort. Mensen zijn immers geen projecten! Laat ik het dan anders omschrijven; we zijn samenwerkingsverbanden aangegaan met 2 organisaties, te weten het Leger des Heils en de MTB (Maastrichtse toeleveringsbedrijven). 

Uit deze samenwerking zijn inmiddels diverse successen geboren. Zo heeft een cliënt van het Leger des Heils van ons het vertrouwen gekregen; vanuit dit vertrouwen heeft hij zijn oude professie, namelijk schilder, weer kunnen oppakken. “As we speak” heeft de persoon in kwestie een full time baan in onze hotels, een eigen woning en inkomen en voelt zich weer gewaardeerd in de maatschappij. 

Naast deze successtory besteden wij al ons drukwerk, vouwwerk, bedrijvenpost etc. uit aan de MTB; op deze manier verschaffen wij werk aan de sociale werkvoorziening en daarbij besparen we op onze bedrijfskosten. Win win dus….

Kortom, sta eens een moment stil bij hoe duurzaam je zelf bent en vooral bij de mogelijkheden die er zijn om nóg duurzamer te leven.

Op de 11 van de 11de (typische datum voor Limburg overigens) verhuren wij bij Townhouse hotel Maastricht onze elektrische fietsen gratis; wel zo duurzaam! 


Rino Soeters

No comments:

Post a Comment