Thursday, 10 November 2011

MAGISCH MAASTRICHT

Ik ben nog bij aan het komen van de afgelopen weken “Indian Summer”.
Eindelijk kregen we waar we in de maanden Juli en augustus zo naar verlangden; ”ach wat maakt het uit” zal de natuur hebben gedacht.

Terwijl ik op weg ben, met mijn colbert jasje open en zonder overjas, naar een zonovergoten terras, constateer ik een aantal hoogwerkers in de straat. Mijmerend loop ik door, om prompt tot stilstand te komen en toch om te kijken. Wat zijn die mannen eigenlijk aan het doen in die hoogwerkers? Pas dan dringt het tot mij door; ze zijn bezig met het ophangen van guirlandes, guir wat? Guirlandes, de Franse benaming voor slingers….ja, het begint u ook te dagen. Terwijl ik het zweet van mijn voorhoofd veeg besef ik mij dat de kerstversieringen worden opgehangen.
Contradictie? Neen hoor, gewoon een logisch gevolg van de factor tijd; immers terwijl we met z’n allen massaal op zoek zijn naar een terras in de zon  haalt de tijd ons in. Over enkele weken komt eerst de goedheiligman en vervolgens die kleine dikkerd met z’n bolle toet; de Kerstman. Voor u en ik het weten staan we de ballen en slingers thuis weer in de boom te hangen.
Dit wordt gevolgd door het besef dat er dan ook al weer bijna een heel jaar om is. Magisch Maastricht doet haar intocht, over enkele weken wordt het plein der pleinen: het Vrijthof, weer omgetoverd tot een grote kerststal. Ieder jaar opnieuw roepen de criticasters om kwaliteit impulsen, terwijl de (dagjes-) toeristen massaal hun weg naar Maastricht weten te vinden. 

De stad loopt van 7 december tot 7 januari vol met toeristen; kinderen schaatsen en gieren van plezier; jong en oud maakt een rit in het grote reuzenrad en aanschouwt Maastricht van bovenaf. 
Ook in 2012 beloofd Maastricht weer het toneel te worden van een Magisch evenement. Misschien een beetje vroeg, maar ik wens u veel voorpret voor kerst; maar ach, de zomer was te laat….


Rino Soeters