Friday 14 December 2012

2012



Ik zit weer eens in de trein, op weg naar Amsterdam. Best comfortabel en met de huidige benzinekosten nog voordelig ook. Niet te vergeten dat ik momenteel 75% minder CO2 uitstoot...alleen vergat ik voor een stiltecoupe te kiezen, het gevolg is dat ik al bijna 2 uur een bijzonder saai gesprek meekrijg, ach wat maakt het ook uit!


Ik overdenk 2012, en zonder in clichés te willen vervallen, het was best een bewogen en bijzonder jaar. Ik ervaar met de dag meer dat deze "crisisperiode" mij inventiever heeft gemaakt. Geld krijgt een nieuw begrip, zo ook bezit en financiële status. Veel meer ben ik, persoonlijk, op zoek naar interessante verbindingen. Woorden als exit model, asset management en multiplyer, hoor je steeds minder. Woorden als verbinden, interesse en persoonlijke groei, des te meer. Ik vind het dan bovenal ook een heel interessante periode. Begrijp me niet verkeerd, graag blijf ik voldoende omzet draaien om al onze lasten en vooral onze medewerkers, te kunnen blijven betalen. Maar de tijd van "vermogen opbouwen" zit veel meer in onze human capital en in de intrinsieke waarde van onze bedrijven.

Laatst zei iemand tegen mij, "duurzaamheid" dat is toch uit, dat was toch het woord van 2011? Hmmm, nog niet helemaal begrepen denk ik dan.

Interessante tijden dus, ik ben er van overtuigd dat we niet in een crisis verkeren, het spijt me, immers geloven dat we in een crisis verkeren staat gelijk aan de hoop op betere tijden in de toekomst. Het gaat helemaal niet slecht met Nederland, misschien wel ten opzichte van 2005 en 2006 maar niet ten opzichte van vele honderden andere landen. Waar we in verkeren is de nieuwe werkelijkheid. Pas wanneer we dat accepteren en ons realiseren dat dit "het is" dan pas kunnen we weer denken in termen van groei. Mensen die het vermogen hebben om zich dit te realiseren zijn de rest een aantal stappen voor, die mensen hebben de huidige tijdsgeest al geadopteerd en maken grote stappen vooruit. U en ik moeten, met de huidige middelen en kennis leren om te gaan, een nieuwe manier vinden om het maar zo te zeggen.

Dat is dan ook wat ik u wens, naast fijne kerstdagen en een goed uiteinde, ik wens dat u in 2013 de nieuw weg vind. Wanneer u zich berust in de status quo dan kunt u weer beginnen met groeien!










Rino Soeters
Algemeen Directeur
La Bergère Group

Monday 3 December 2012

Maastricht bruist….


Nu de dagen korter zijn en het KNMI de eerste natte sneeuw van het jaar heeft gemeld door ook Magisch Maastricht weer haar intrede. De afgelopen dagen wordt op het Vrijthof hard gewerkt. Het reuzenrad prijkt al hoog boven de St. Jan en St. Servaas uit. De schaatsbaan werd gisterenmiddag volgespoten met water en de prachtige kerstboom staat al recht; kortom tijd voor een maand lang vertier en plezier.

Ook dit jaar zijn er natuurlijk de criticasters die vinden dat het teveel kermis en te weinig kerstmis is. Maar ach, als we dan op 24 december de kassa tellen constateren we toch met z’n allen dat het een prima evenement is geweest. Juist in deze tijd meten we de kwaliteit van een evenement veel meer af aan de inhoud van de kassa dan aan de uitstraling van een evenement. Is dit duurzaam beleid? Waarschijnlijk niet, maar als we louter kiezen voor kwaliteit dan missen we veel omzet. Het gevolg zou dan kunnen zijn dat we over een aantal jaren een geweldig kwalitatief evenement hebben maar geen ondernemers meer die de randvoorwaarden kunnen invullen.


De straten zijn, ook dit jaar, werkelijk prachtig versierd met de mooiste verlichting van het land. Vanaf het centraal station is het een grote lichtstoet tot op het Vrijthof. De bezoekers van de stad worden door de straten geleid.
Als het aan de gemeente Maastricht ligt dan kunnen onze bezoekers straks, direct nadat ze op het centraal station zijn aangekomen de tram nemen naar Hasselt, daar is immers ook een prachtig winterevenement…ziet u het voor zich; we investeren met z’n allen miljoenen om bezoekers naar de stad te trekken, bij voorkeur middels openbaar vervoer, en als ze er dan zijn stoppen we ze snel in de tram richting Hasselt; weg omzet, weg investering.

Maar goed, over de tram in een latere blog meer; dit houdt mij namelijk nogal bezig. Hoe het ook zij, voor dit jaar is het goed geregeld; de bezoekers van onze mooie stad kunnen weer tot en met 7 januari genieten van alle goede dat Maastricht te bieden heeft. U komt toch ook?











Rino Soeters
Algemeen Directeur