Friday, 14 December 2012

2012Ik zit weer eens in de trein, op weg naar Amsterdam. Best comfortabel en met de huidige benzinekosten nog voordelig ook. Niet te vergeten dat ik momenteel 75% minder CO2 uitstoot...alleen vergat ik voor een stiltecoupe te kiezen, het gevolg is dat ik al bijna 2 uur een bijzonder saai gesprek meekrijg, ach wat maakt het ook uit!


Ik overdenk 2012, en zonder in clichés te willen vervallen, het was best een bewogen en bijzonder jaar. Ik ervaar met de dag meer dat deze "crisisperiode" mij inventiever heeft gemaakt. Geld krijgt een nieuw begrip, zo ook bezit en financiële status. Veel meer ben ik, persoonlijk, op zoek naar interessante verbindingen. Woorden als exit model, asset management en multiplyer, hoor je steeds minder. Woorden als verbinden, interesse en persoonlijke groei, des te meer. Ik vind het dan bovenal ook een heel interessante periode. Begrijp me niet verkeerd, graag blijf ik voldoende omzet draaien om al onze lasten en vooral onze medewerkers, te kunnen blijven betalen. Maar de tijd van "vermogen opbouwen" zit veel meer in onze human capital en in de intrinsieke waarde van onze bedrijven.

Laatst zei iemand tegen mij, "duurzaamheid" dat is toch uit, dat was toch het woord van 2011? Hmmm, nog niet helemaal begrepen denk ik dan.

Interessante tijden dus, ik ben er van overtuigd dat we niet in een crisis verkeren, het spijt me, immers geloven dat we in een crisis verkeren staat gelijk aan de hoop op betere tijden in de toekomst. Het gaat helemaal niet slecht met Nederland, misschien wel ten opzichte van 2005 en 2006 maar niet ten opzichte van vele honderden andere landen. Waar we in verkeren is de nieuwe werkelijkheid. Pas wanneer we dat accepteren en ons realiseren dat dit "het is" dan pas kunnen we weer denken in termen van groei. Mensen die het vermogen hebben om zich dit te realiseren zijn de rest een aantal stappen voor, die mensen hebben de huidige tijdsgeest al geadopteerd en maken grote stappen vooruit. U en ik moeten, met de huidige middelen en kennis leren om te gaan, een nieuwe manier vinden om het maar zo te zeggen.

Dat is dan ook wat ik u wens, naast fijne kerstdagen en een goed uiteinde, ik wens dat u in 2013 de nieuw weg vind. Wanneer u zich berust in de status quo dan kunt u weer beginnen met groeien!


Rino Soeters
Algemeen Directeur
La Bergère Group

No comments:

Post a Comment