Wednesday, 2 April 2014

MECC als economische motor

Weinigen realiseren zich hoe belangrijk het MECC is voor Maastricht. Ik durf zelfs te stellen dat er – in economisch opzicht dan – er op de universiteit en het ziekenhuis weinig bedrijven en instellingen zijn die belangrijker zijn voor de stad en de regio dan het MECC.

MECC
De evenementen en congressen die er worden gehouden trekken jaarlijks honderdduizenden bezoekers naar de stad, die per persoon honderden euro's in de stad en in de regio achterlaten. Ze overnachten er, eten er en kopen er cadeautjes voor het thuisfront ...
Bovendien wordt met al die happenings Maastricht écht op de kaart gezet. En de ene hand wast de andere. MECC verkoopt Maastricht en Maastricht verkoopt MECC. De locatie Maastricht is een overweging voor organisatoren om hun congres juist in het MECC te organiseren.

En het gaat goed met MECC. Na een verlies van acht ton in 2012, werd 2013 met bescheiden winst afgesloten. Dat deed het bedrijf door eenvoudigweg meer om te zetten, maar ook in de kosten te snijden. Ook heeft MECC zijn prijsbeleid versoepeld en zijn er diverse nieuwe verbonden gesmeed.
Dat alles was niet mogelijk geweest als de gemeente niet vorig jaar de aandelen van RAI had overgenomen. Velen bekeken de overname met enig scepticisme. 'Zie de gemeente geld in een bodemloze put gooien', was de heersende gedachte. Maar de put bleek niet bodemloos te zijn. Sterker nog, hij is alweer met de grond gelijk gemaakt. En nu ligt er een sterk fundament om op voort te bouwen.

MECC heeft zijn grootste evenement dit jaar alweer achter de rug: TEFAF. Ondanks toenemende concurrentie geldt deze nog steeds als 's werelds meest vooraanstaande kunst- en antiekbeurs. Die vindt dus niet in New York, Parijs of Rome plaats, maar 'gewoon' in Maastricht. Het Verdrag van Maastricht zette de stad in 1992 internationaal op de kaart, TEFAF houdt Maastricht op die plaats.


Na jaren afwezigheid keerde vorig jaar JIM terug in het MECC. En de succesvolle autobeurs Interclassics & TopMobiel (28 duizend bezoekers!) heeft de weg geëffend voor een fonkelnieuwe beurs op autogebied: International Speed Festival.

MECC heeft voor 2014 ook een groot aantal laagdrempelige beurzen en evenementen op de agenda gezet. Zo is de Tattoo Expo net achter de rug en medio september vindt er een megavlooienmarkt plaats. Beurzen die een ander publiek trekken dan pak 'm beet een TEFAF. Koester je schatten, maar durf ook nieuwe wegen in te slaan. Dat is een basale les waar iedere ondernemer lering uit kan trekken.

Dankzij MECC is Maastricht inmiddels de derde congresstad in Nederland, achter Amsterdam respectievelijk Rotterdam. Ter verduidelijking: Maastricht valt nét buiten de top 20 van grootste Nederlandse steden, maar is wel de op twee na grootste congresstad, om die prestatie maar in perspectief te zien. Een prestatie van formaat. Het doel is Rotterdam van de tweede plek te verstoten. Dat doel getuigt van ambitie én realisme. De misschien wel belangrijkste ingrediënten voor succes.

Het MECC is van en goed voor ons allemaal. Iedereen denkt bij MECC gelijk aan grote evenementen, echter ook voor kleinere bijeenkomsten en evenementen kan MECC zeer goed maatwerk leveren. Kortom: promoot samen met ons onze stad, maar zeker ook het MECC!
Rino Soeters
Algemeen directeur