maandag 16 april 2012

Goed weer?????Ik hoorde het mijzelf de afgelopen weken diverse keren zeggen; “de betekenis van goed weer is voor ons plotseling volledig verandert” Huh, hoor ik u denken? Staat u mij toe, dan licht ik het toe.


Ons Grand Café op het Vrijthof heeft géén terras, dat wil zeggen; géén buitenterras. Wel een binnenterras, en al zeg ik het zelf, misschien wel het fraaiste van héél Maastricht, zo niet van heel Limburg, en ach als ik dan toch overdrijf, van héél Nederland. Ik heb al vergelijkingen gehoord met Florence, Rome, Milaan en zelfs Parijs.

Het Grand Café is “een hit” dit is een populaire term die ondernemers gebruiken wanneer ze “per toeval” het juiste concept hebben toegepast op het juiste moment. Sinds de opening zit de zaak vol, vanaf ’s ochtend tot ’s avonds laat. Het publiek is van grote klasse. Wat is Maastricht, in positieve zin, toch een vreemde eend in de Nederlandse bijt. Het voelt als Parijs. De grandeur van het café is niks vergeleken met de grandeur van onze bezoekers. Na slechts 1 maand open te zijn hebben we al een duidelijke stroom vaste gasten. Sommige komen zelfs iedere dag voor hun “dagelijks brood”. We hebben enorm moeten omschakelen, wij zijn gewend om te denken in kamernachten; nu denken we ook in koppen koffie.

Onze Barista (een populair woord voor de koffiemaker) heeft al laten weten dat hij ook in zijn dromen cappuccino’s, latte Machiato’s en espresso’s maakt. Blijkbaar had Maastricht, althans haar inwoners, enorme behoefte aan een ontmoetingsplek. Want dat is het Grand Café aan het worden, een plek waar inwoners van de stad elkaar ontmoeten. Een plek waar het goede van vroeger met het aangename van vandaag wordt herenigt. Met véél passie, inzet en plezier serveren onze obers iedere dag opnieuw vele gasten. De combinatie met de museumbezoekers is optimaal. Dagelijks spreken museumbezoekers mij aan over de leuke mix tussen de “couleur local” en de vele toeristen die het museum bezoeken. Het is een plek geworden waar je als toerist even komt “spieken” hoe het leven van de locale inwoners zich afspeelt. Zo’n plek waar we zelf ook gaan kijken wanneer we op stedentrip zijn in Parijs, Venetië of Milaan. Even luisteren, proeven en kijken hoe de inwoners met elkaar communiceren en wat hun gebruiken zijn. Maastricht doet haar geuzennaam eer aan: “Petit Paris”

Terug naar het weer dus; voor ons in het inmiddels goed weer wanneer de zon niet schijnt! Dan schijnt bij ons de zon wél. Vanaf 1 mei springen we nog een keer in het diepe; we krijgen, ik mag wel stellen een prachtige, ijsvitrine op ons overdekt terras. Prachtig Italiaans “design” ijs ligt smaak- en kleurvol op u te wachten. Dus wanneer u straks een paar uur op het terras in de zon heeft gezeten kunt u bij ons terecht voor een verkoelend Italiaans ijsje. Leuk toch?!

Als laatste nog een oproep; wij willen graag in contact komen met (jonge) musici die het leuk en leerzaam vinden om bij ons op de Cour te komen muziek maken. Van klassiek tot jazz, tot pop alles is toegestaan. Uiteraard kan alles in overleg. Met name rond de lunch en in de middaguren lijkt het ons te gek om live muziek te kunnen gehoor brengen. Ken je iemand of heb je zelf interesse? Mail mij dan rino@grandcafemaastricht.nl

Voor nu, geniet van de zon, en als je dan zin in koffie krijgt…….op naar de Vrijthof 18 !

Rino Soeters