maandag 12 november 2012

5 zaken 5 taken


Ik las afgelopen week in een magazine dat een mens maximaal op 5 zaken tegelijk kan focussen. Dit is getest...alles meer dan 5 taken leidt onherroepelijk tot chaos. Slechts 5 taken hoor ik u denken, tja ik was er ook even stil van. Dit artikel schrijf ik terwijl ik in de Intercity zit van Maastricht naar Amsterdam. Ik heb net
gebeld, koffie gedronken, de krant gelezen een kort gesprekje gehad met een medepassagier en m'n mail verwerkt. Nu schrijf ik dus dit artikel....taak 6, totale chaos? Dat oordeel laat ik aan u, misschien vind u het wel allemaal meevallen...


Het laatste kwartaal staat ieder jaar in het teken van budgetten. Ergens in oktober, november bepalen we voor de rest van komende jaar welke kosten en nog belangrijker welke omzetten we menen te gaan realiseren. Best vreemd eigenlijk, niet? Overigens doe ik ook ieder jaar braaf mee aan de budget polonaise, desalniettemin constateer ik ieder jaar weer dat de markt bepaald.
Afgelopen jaar besloot André Rieu om zijn concerten te verplaatsen van juli naar juni....het gevolg; chaos in budgetland. Juni ruim boven budget, Juli ruim beneden budget. Veel beter zouden we als ondernemers focussen op kwalitatieve groei, gewoon met hart voor de zaak en vooral met passie iedere dag proberen het product te verbeteren. Iedere dag 1 uur eerder en 1 uur langer werken dan de concurrent. Noeste arbeid is het devies. We gaan steeds meer naar een model waarin niet de CAO maar de markt bepaald wanneer we werken.

Getuige overigens de actuele discussie over het wel of niet krijgen van structurele koopzondagen. Persoonlijk en zakelijk ben ik een groot voorstander van de koopzondag. Iedere zondagochtend zo rond de klok van 11.00 zie ik zo'n 5000 gasten die in Maastricht zijn verbleven voor een weekend in hun auto springen en snel terugrijden maar de Randstad. Immers de stad is koud, kil en leeg, winkels blijven gesloten, bloemenkramen onbemand. Overigens doen de winkeliers wel op dinsdagochtend om 09.00 braaf hun winkels open om te constateren dat de hele dinsdag niemand binnenkomt.....de markt bepaald !


Ik geef u nog een voorbeeld waarover ik mij verbaas; de makelaar....de woningmarkt ligt op haar "gat" uiteraard zijn hier legio redenen voor die ik u niet hoef uit te leggen, minstens zo bijzonder vind ik dan ook de constatering dat een makelaar sluit om 17.30 bij hoge uitzondering kan een potentiële koper op zaterdagochtend bezichtigen....makelaars; de koper bepaald. Ik wil geen vrije dag hoeven te nemen om een pand te bezichtigen, ik wil dit s'avonds kunnen doen of op zondag, dat begrepen de meubelboulevards al in de jaren '80 !


Hoe anders doet de Mediamarkt dit, met hun slogan "de grootste heeft de langste" breken ze omzet op omzetrecord, en dat is deze tijden. 7 dagen per week zijn ze geopend tot 22.00 's avonds. Dat de kleine, individuele zelfstandige, hier niet tegenop kan snap ik, echter u kunt wel slimmer omgaan met uw winkelruiten door open te zijn wanneer de markt dat wil en door, bijvoorbeeld, de dinsdag te sluiten wanneer u de hele dag alleen in uw winkel staat.


Ik wens iedereen een realistisch budget en vooral het inzicht dat de markt zal bepalen of u dit budget haalt!

Rino Soeters
Algemeen Directeur