Tuesday, 23 October 2012

Culturele Hoofdstad


De cultuurliefhebbers onder ons weten inmiddels wel dat de stad Maastricht de ambitie heeft om in 2018 Culturele Hoofdstad te worden. De kunst is nu, zeker in tijden van economische tegenwind, om deze boodschap ook bij andere partijen over het voetlicht te krijgen. Met dit doel in gedachten is Via 2018, de stichting die de prestigieuze titel voor Maastricht moet binnenhalen, een aantal weken een abri-campagne gestart op de beide stations in Heerlen. In Heerlen? Jazeker, want Maastricht kan en doet het niet alleen….diverse Zuid-Limburgse en Belgisch Limburgse steden dragen hun steentje bij…..

Via de levensgrote posters wordt het publiek uitgenodigd om mee te denken, en vooral ook mee te doen. De affiches bevatten een zogeheten QR-code, waarmee mensen gemakkelijk op de site van Via 2018 terecht kunnen komen. Op ‘Maastricht centraal’ hangen zes affiches, op Randwyck vooralsnog één.

Net als de vele vlaggen met de gekleurde bolletjes die op dit moment de stad binnenstad sieren, maken de affiches deel uit van een campagne, waarmee mensen worden opgeroepen zelf een bijdrage te leveren. Het is de bedoeling dat de posters opgehangen tijdens dagen dat het extra druk is in de stad. Dat is de komende dagen hopelijk ook het geval tijdens Chateau Maestricht.

Maastricht kijkt op allerlei manieren hoe haar inwoners betrokken kunnen worden, en vooral blijven, over hun stad als Culturele Hoofdstad 2018. Afgelopen week viel in een groot artikel in Dagblad de Limburger al te lezen dat Maastricht verreweg het grootste budget reeds heeft gespendeerd om haar bidbook inhoudelijk vorm te geven teneinde de (Internationale) jury te overtuigen dat Maastricht dé gedoodverfde kandidaat is.

Ik kan niet vaak en duidelijk genoeg benadrukken hoe essentieel het is voor de vitaliteit van de stad dat we deze prestigieuze titel mogen voeren. De spin-off die deze titel met zich meebrengt is gigantisch en voor alle stake holders van essentieel belang.

Kortom ik roep iedereen op om, op welke wijze dan ook, zijn of haar steentje bij te dragen.

Maastricht Cultuurstad 2018, dat gun je jezelf!

Rino Soeters
Algemeen directeur