Tuesday, 21 May 2013

Europese Cultuur hoofdstad 2018, to be or not to be

Het zal u niet zijn ontgaan; Maastricht en de Euregio zijn in de race om de titel Europese Cultuurhoofdstad 2018. Wat zou het een geweldige eer, en bovenal erkenning, zijn om deze prestigieuze titel te mogen voeren. Stelt u zich eens voor; Maastricht, dé meest Zuidelijk gelegen stad van Nederland, krijgt ruim 2000 jaar na haar oprichting weer haar oude functie terug. De functie van verbinder….want dat doet Maastricht al haar hele bestaan. Het verbind Nederland met haar buurlanden, en bood bovenal een veilige overtocht over de Maas.

Het mooiste van een dergelijke competitie is, hoe cliché het ook klinkt, de weg naar de titel. De Engelsen hebben hier een prachtig spreekwoord voor; “the chase is better than the catch”. “Vereende krachten, samen, iedereen, van ons allemaal”, een greep uit de vele kretologien die de afgelopen jaren in Maastricht en omgeving te horen zijn. Vele horden zijn er reeds genomen. Zo was er eerst de taalbarriere, die werd met verve genomen. Toen kwam er kritiek van de jury over het eerste bidbook, deze kritiek werd ter harte genomen en omgezet in uitvoering.

Maastricht bell’s; fantastisch! Duizenden inwoners op het Vrijthof met allemaal 1 bel. Prachtig geregiseerd en bovenal; samen en van ons allemaal! Maastricht is er klaar voor…..

1 september 2013 wordt de uitslag bekend gemaakt, valt aan ons de eer? De stad bruist van de activiteiten, dat deed ze al jaren, echter sinds we meedoen aan de competitie heeft alles een duidelijk “label” gekregen. Iedere activiteit krijgt nu een duidelijke plek op de agenda.
Een ding is in ieder geval duidelijk geworden de afgelopen periode, Maastricht en de Euregio zijn er klaar voor, pas na een danige inventarisatie bleek dat we eigenlijk al ruim 90% van de ingredienten in huis hadden, we hoefden ze enkel te benoemen en te rangschikken..
 
Duimt u met ons mee? Overigens hoeft u niet tot 2018 te wachten, reeds nu zijn er vele cultuuractiviteiten afgestemd op een zeer breed publiek. Niet moeilijk en zwaar, neen makkelijk benaderbaar en luchtig, net zoals de inwoners van de stad zelf!

MaastrichtEuropese Cultuurhoofdstad 2018” wauw, dat klinkt en schrijft lekker!

Tot in Maastricht,


Rino Soeters
Algemeen Directeur