Wednesday, 5 February 2014

Carnaval voor dummies


Prins Carnaval 2014 Henri de Eerste
Gistermiddag werd op een bomvolle Markt mijn goede vriend Henri Hochstenbag (42) uitgeroepen tot nieuwe Stadsprins van Maastricht. Als Prins Henri I ('Henri d'n Ierste') zal de uitbater van Café In den Ouden Vogelstruys dit jaar voorgaan tijdens de Mestreechter Vastelaovend.
Henri, mag ik jou én je vrouw en kinderen bij dezen van harte proficiat wensen met je uitverkiezing?

In dit blog wil ik de lezer die niet of minder bekend is met het fenomeen carnaval kort wat vertellen over de tradities rondom dit oergezellige volksfeest, dat mij als rasechte Maastrichtenaar met de paplepel is ingegoten.

Carnaval in Maastricht
Historie 
De prinsenproclamatie is één van de hoogtepunten in het Maastrichtse carnavalsseizoen, dat traditioneel op d'n elfde vaan d'n elfde (11 november) start. Het 3-daagse carnavalsfeest zélf is de apotheose daarvan. In de tussentijd vinden ook nog drie carnavalszittingen plaats: de Herenzitting, Dameszitting en Gala- of Prinsenzitting. 

Carnaval zelf, een van oorsprong katholiek feest, wordt gevierd op de drie dagen vóór Aswoensdag, de dag die de 40 dagen durende vastentijd inluidt, waar het Paasfeest een einde aan maakt. Carnaval duurt dus van zondag tot en met dinsdag, de eigenlijke vastelaovend, of vastenavond. Het carnavalsfeest is in feite een 'excuus' om nog één keer te 'zondigen' voor de sobere vastenperiode begint.

'tMooswief op de markt
Het Maastrichtse carnaval eindigt traditiegetrouw op dinsdag om 23.00 uur met het neerhalen van 't Mooswief, de beschermvrouwe van de Mestreechter Vasteloavend. Menig Maastrichtenaar laat bij deze gebeurtenis een traan, in de wetenschap dat het carnavalsseizoen voor 9 maanden gesloten is. Hieraan kun je zien dat de carnavalstraditie diepgeworteld is in Maastricht.
Carnavalsaanbieding
Carnaval wordt ook steeds meer 'boven de rivieren' gevierd, de scheidslijn tussen het traditioneel katholieke zuiden en protestantse noorden. Omdat grenzen vervagen, trekken steeds meer 'noorderlingen' met carnaval naar het zuiden om zich één of meerdere dagen in het feestgedruis te storten.


Kom jij ook carnaval vieren in het zuiden? Dan hebben we een exclusieve aanbieding voor je, die alleen geldig is met carnaval!

Voor € 111 (normaal € 194) p.p. boek jij 2 overnachtingen (2-4 maart) in een basic room van Townhouse Designhotel Maastricht, inclusief:
uitslapen tot 14.00 uur (normaal vertrek dinsdag 11.00 uur)
gratis antikaterpakket (met hierin o.a. paracetamol, verkrijgbaar bij de receptie)

Wil je tot woensdag blijven? Dan kun je een extra overnachting bijboeken tegen het normale tarief.

Om gebruik te maken van deze speciale carnavalsaanbieding kan je bellen met of mailen naar het Townhouse hotel: 043-3211111 of info@townhousehotels.nl. Wees er snel bij, want er zijn in deze periode nog slechts enkele kamers beschikbaar!

Gelegen vlak bij het centraal station en op loopafstand van de binnenstad, is Townhouse Designhotel Maastricht dé ideale uitvalsbasis om carnaval in Maastricht te vieren!

Voor uitgaanstips kun je je melden bij onze receptie!Rino Soeters
Rino Soeters
Algemeen directeur

No comments:

Post a Comment