Wednesday, 31 December 2014

Terugblik op een super 2014, op naar 2015!


De laatste dag van het jaar... Het lijkt alsof we dan de laatste dingen van 2014 moeten doen. We weten beter, het kan ook morgen nog en toch willen we allemaal op 31 december lopende zaken afsluiten en herstarten voor 2015.

Ik sluit dit jaar met een goed gevoel af, december was een geweldige maand en zelfs op de laatste dag zitten alle hotels van La Bergère Group vol. Echt fantastisch! Ook was 2014 een bijzonder jaar voor mij thuis, ik heb naast het ondernemend succes ook een gezonde zoon en dochter, je begrijpt wellicht hoe geweldig dat is.

Trots op het hele team want 2014 was een top jaar, iedereen stond klaar voor de zaak en we hebben echt veel gedaan! In het kort:

  • MVO Award 2014/2015 gewonnen
  • St. Martenslane is verbouwd en heeft een nieuw concept gekregen; check www.st-martenslane.com
  • 35 kamers opgeknapt en geupdate in Qbic 
  • Qbic hotels heeft een nieuwe website
  • La Bergère Group heeft een nieuwe look & feel en een nieuwe website
  • 30 kamers bij Townhouse hebben nieuwe houten vloeren gekregen
  • Alle hotelkamers hebben nieuwe dekbedden en kussens gekregen
  • 15 appartementen zijn gerenoveerd en vernieuwd
  • In juli 2014 is het Grand Café verkocht aan de bedrijfsleider
  • Gestart met de bouw van een nieuw hotel bij het centraal station in Maastricht
  • Overtreffende bezettingen, vooral Amsterdam ging door het dak met 95%+
  • 70 kamers geschilderd in Townhouse
  • Meer dan 150 artikelen van bloggers en journaliten werden geschreven over onze hotels
  • Geweldige reviews van onze gasten
  • We stijgen in de review lijsten en stonden af en toe op nummer 1 bij Tripadvisor.
  • De meeste complimenten gaan over onze mensen en dat is echt een geweldig compliment!

We gaan je in 2015 hopelijk weer verrassen, veel leuke ideeën hebben we voor je bewaard voor 2015. Dat dit jaar voor jou en eenieder waar je om geeft veel geluk, gezondheid en bijzondere vriendschappen mag brengen. Ik hoop je ook in 2015 te ontmoeten voor koffie, uitdagingen,  advies of als sparringspartner. 










Rino Soeters
Algemeen Directeur

Monday, 8 December 2014

Delen & meten


Niets nieuws: conversie gedreven marketing wordt niet belangrijk, het is al jaren essentieel. Hoe mooi het is, hoe cool we onszelf vinden, het maakt voor de ondernemer niet uit zolang activiteiten maar resulteren in harde verkoopcijfers. Maar er is iets in de hospitality wat nog meer telt...

Onze reviews. Is de consument, onze gast, het met ons eens? Vindt hij of zij ons even leuk en cool? Ik ken geen andere branche die zo transparant is als de onze als het gaat om de mening van de consument. Eerlijk; ik vind het geweldig! Het is mooi om te lezen hoe goed we bezig zijn en te zien hoe iedereen energie krijgt van complimenten. Als ondernemer wordt je er meteen op gewezen als je niet proactief met onderhoud of service bezig bent.

Hotel St. Martenslane is het laatste project van 2014. Hoteliers verbouwen nooit alleen offline, we verbouwen ook online. Van OTA tot website en blog. www.st-martenslane.com is net in de lucht, bijna af, en ik wil graag weten wat je ervan vindt. Ik ben benieuwd naar wat je aantrekt of afstoot en kijk oprecht uit naar feedback!

Onderscheidende en vernieuwende ideeën zijn bij ons goud waard, maar conversie bepaalt en blijft bepalen.










Rino Soeters
Algemeen Directeur

Monday, 24 November 2014

St. Martenslane, een 'Craft Hotel'


De gevel is schoon, "Hip Hotel" eraf en kamers zijn sprankelend uit de metamorfose gekomen... Nog even en dan presenteren we samen met Puik Art ons nieuwe Hotel St. Martenslane Maastricht.
Van een futuristisch “hip hotel” naar een hotel waarin ambacht centraal staat. Ambacht, is hetgeen wat ten basis ligt aan de St. Maartenslaan met een eigen ambachtschool (1911-1936) en de enige echte Londense straat: St. Martin's Lane. Deze straat stond bol van ambachten, die werkplaats van deze ambachten willen we onze gasten hier, in het nieuwe Hotel St. Martenslane laten beleven.
St. Martenslane, een 'Craft Hotel', Maastrichtse ambacht staat centraal, zaken waar ik trots op ben van nu en ambachten van vroeger waarvan ik het bestaan niet wist! Een snoep fabriek in de St. Maartenslaan, kent u deze nog? Maastrichtse ambachten, van Blanche Dael tot de Bisschopsmolen, de mensen uit Limburg kennen het meeste wel. Hoewel, ook Milan Palma met handgemaakte tassen of Saveurs met zijn beroemde gehakt brood? De bezoeker van Maastricht moet dit maar toevallig ergens lezen. In St. Martenslane komt u het tegen, in de kamer en de lobby, of de gratis app die je bij het inchecken via de Townhouse balie kan krijgen.


Hip Hotel was erg leuk, alleen niet meer heel erg hip, het werd tijd voor iets anders, iets nieuws. Deze metamorfose is in samenwerking met PUIK ART bijzonder geworden. Puik Art is een bedrijf van twee gedreven mannen die jonge top designers, kunstenaars en architecten met talent aan de markt presenteren en voor opdrachten zorgen. Het interieurontwerp en makelij komt van Puik Art's architect Sjoerd Jonkers (1983), die graag werkt met lokale materialen, hij maakte alle meubels met de hand en zorgt voor sfeer in de “werkplaats” (de hotel lobby).  
Ons hotel is omgetoverd in een "urban boutique" hotel, een waardige overbuurvrouw van ons Townhouse hotel! Ik ben trots dat we dit stukje Maastricht presenteren, trots op het nieuwe concept en benieuwd naar de reactie van de gasten! Wilt u ook een keer komen slapen of testen? Ik trakteer 5 van mijn lezers op een gratis overnachting.. Keuze voor een nacht in januari, de weekenden lopen al vol.. Van u wil ik horen wat u ervan vindt, bruikbare tips van een "mystery guest". Mail me uw leukste Maastrichtse tip! Ik zet de tip op facebook van St. Martenslane en u krijgt een overnachting! Ik zie graag uw mail tegemoet.










Rino Soeters
Algemeen Directeur

Thursday, 9 October 2014

Hip Hotel St. Martenslane wordt Craft Hotel St. Martenslane

Hip Hotel St. Martenslane, 10 jaar oud en klaar voor een totale metamorfose! We scoren nu nog (op Booking.com, Tripadvisor.nl, Zoover.nl, etc.) 4 uit 5 sterren op basis van honderden recensies, ofwel een dikke 8 van onze gasten. Zegt gisteren iemand tegen mij; Je zou gek zijn als je iets aan die hotelformule zou veranderen, toch?

Nou nee...zei ik.. de formule van ons hotel is nog jaren houdbaar. Toch blijven we als La Bergère Group vooruitstrevend en doen we de dingen anders, dat moeten we blijven doen. We zien onszelf graag als vernieuwend en wellicht horen we bij de trendsetters. Op een gegeven moment ben je lang niet meer het enige hippe hotel in de stad en ook verandert de definitie van het woord hip! De uniciteit is verloren en het is tijd om St. Martenslane opnieuw uit te vinden en onze unieke positie weer te claimen. Daar zijn we mee aan de slag gegaan, samen met een vooruitstrevende partner!

Het uitdenken van een nieuwe hotelformule is geen exacte wetenschap. We gaan veranderen en verbouwen, omdat ons onderbuik gevoel dat ingeeft en we geloof en vertrouwen hebben in ons nieuwe concept, net zoals we vertrouwen hadden in het oude.

Goed, nu vraag je je misschien af wat er precies verandert ... Hip Hotel St. Martenslane wordt Craft Hotel St. Martenslane. We ruilen 'hip' dus in voor 'ambachtelijk'. Ambachtelijk handwerk is van nu, nu we massa productie moe zijn en terug willen naar de basis. Zo verbinden we op deze locatie vakmanschap en modern design.

Puik Art zet hiervoor zijn parel in; Sjoerd Jonkers, een jonge architect. Sjoerd heeft een voorliefde voor locale technieken en materialen, en creëert interieurs gebaseerd op primitieve principes. Hij is zogezegd 'the right man for the job'. Puik Art zorgt ervoor dat jonge talenten dit soort opdrachten krijgen om zichzelf te bewijzen. Zodat de beste designers en kunstenaars datgene kunnen doen waar ze goed in zijn.

De eigenzinnige ontwerpen van de ontwerpers van het Puik Art-collectief passen goed bij onze visie voor St. Martenslane. Daarbij geven we graag jong talent een kans zich te bewijzen! Ik houd jullie op de hoogte betreft de ontwikkelingen en weet zeker dat jullie regelmatig van St. Martenslane gaan horen! Wil je meer weten over Puik Art, check dan even hun website.

Woon je niet in Maastricht en kom je een keer kijken in oktober? Boek dan Townhouse met 10% korting, je code is TOWN.

Als het af is presenteer ik graag het hele verhaal. Hopelijk tot snel.












Rino Soeters
Algemeen directeur



Thursday, 2 October 2014

Work with us!

We zoeken een online marketeer! Hoor jij bij ons of ken je iemand? 

Bekijk de vacature.

La Bergère Group (LBG) ontwikkelt en exploiteert innovatieve hospitality concepten. Al meer dan 12 jaar werkt LBG met een jong team aan leuke, bijzondere en opvallende hotelconcepten met kwaliteit. Beslissingen nemen wij niet alleen op basis van cijfers, maar ook met een zekere ‘guts feeling’.  En met succes: wij hebben 8 awards mogen ontvangen, van management tot MVO awards tot designhotel van het jaar. Ons geheim? Keep it fun en blijf verrassen!

Mail je sollicitatie aan Rino Soeters: r.soeters@la-bergeregroup.com












Rino Soeters
Algemeen Directeur



Friday, 12 September 2014

Maastricht, modehoofdstad in wording

New York, Parijs, Londen, Milaan ... De modehoofdsteden van de wereld. Maastricht past (nog) niet in dit rijtje, maar is wel hard op weg om zich te ontwikkelen tot modehoofdstad van Nederland. Dat werd het laatste weekend van augustus maar weer eens duidelijk, toen het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk 'ons' modeplatform FashionClash ontmoette. Ter ere van deze viering 'clashten' op het Onze-Lieve-Vrouweplein de avant-garde mode van FashionClash met de chique kleedstijl van de Maastrichtenaar, in de vorm van de laatste collectie van de Bijenkorf.

Over de Bijenkorf gesproken ... Het is tekenend dat dit warenhuis landelijk vijf vestigingen sluit en zich op onlineverkoop richt, maar zijn filiaal in Maastricht openhoudt. Van de Bijenkorf loop je in een zucht naar het Stokstraatkwartier, het exclusieve winkelhart van Maastricht, waar je je ogenblikkelijk in Franse sferen waant. Naast alle grote merken en ontwerpers vind je hier ook een bijzonder hoog aandeel boetieks, die zorgen voor een bijzonder divers en voor Nederland uniek modeaanbod.

 En dan trendy Wyck, dat zich in rap tempo ontwikkelt tot de hippe evenknie van het wat chiquere Stokstraatkwartier. Ook dit stadsdeel ademt mode, met modehuis Hermès als meest sprekende voorbeeld. En wat te denken van de Brits georiënteerde herenmodezaak Mayfair of Hot Kitchen Men's Boutique?

Maar meer nog dan in warenhuizen en boetieks, vind je mode 'gewoon' op straat. En mode is ook zeker niet exclusief voorbehouden aan 'chique' dames en heren. Vergeet de ca. 16 duizend studenten aan Maastricht University niet, van wie bijna de helft de buitenlandse nationaliteit heeft en (mode)invloeden uit hun vaderland meenemen naar Maastricht. Deze 'arme' studenten stellen hun ensemble samen door te winkelen bij budgetmodeketens als H&M en de vele vintage shops die Maastricht telt. Als je van vintage en retro houdt, moet je de Heggenstraat eens aandoen, waar je bij onder andere Retro & Chic en Traders Pop de leukste vintage kleding vindt, afgedankt door eerdergenoemde chique dames en heren en door jongeren gecombineerd tot 'nieuwe' mode.

Ik denk dat het internationale karakter van Maastricht, in combinatie met de sterke culturele identiteit, bijdraagt aan Maastrichts groeiende naam als modehoofdstad. Mode en design moet je natuurlijk ook niet in al te enge zin bekijken en niet uitsluitend op kleding betrekken. Mosa, Sphinx: dat is ook design! En wat te denken van Maastricht als kunst- en cultuurstad? Noem mij één modehoofdstad die niet tevens leidend is op het gebied van kunst en cultuur. De ABK, Toneelacademie, het Conservatorium ... Je hebt een brede creatieve industrie nodig om je modestad te mogen noemen.  Mode is immers een uiting van creativiteit.

Ja, in Maastricht zijn alle ingrediënten aanwezig om uit te groeien tot dé modestad van Nederland. Dat Maastricht een Fashion Week als FashionClash huisvest, is niet de reden dat Maastricht een modestad is, maar het logische gevolg daarvan en de culminatie van al het mooie dat op creatief vlak in de stad gebeurt.

Ben je toe aan een nieuwe wintergarderobe? Dan heb ik je hopelijk overtuigd: Maastricht is the place to be voor de laatste modetrends. Combineer je shopweekend met een heerlijk verblijf in één van onze hotels. Onze collega's staan voor je klaar en helpen je met het vinden van de boetieks. Met diverse winkels hebben wij bovendien afspraken dat de jou gekochte kleding naar het hotel wordt gebracht. Service in optima forma!










Rino Soeters
Algemeen directeur




Friday, 29 August 2014


We bouwen aan een nieuw hotel en aan een nieuwe website voor La Bergère Group!
Voor nu hopen we u hier te helpen, anders twijfel niet en mail ons gerust.









Rino Soeters
Algemeen Directeur
R.soeters@la-bergeregroup.com

Thursday, 21 August 2014

Bruisend Amsterdam, sprankelend Maastricht

Voor mijn werk schipper ik voortdurend tussen Amsterdam en Maastricht. Wat een prachtige twee steden, met veel overeenkomsten, maar nog meer verschillen! Gemeen hebben ze natuurlijk hun rijke geschiedenis. Beide steden staan ook bekend om hun gastvrijheid; het is niet voor niets dat we juist in deze steden hotels hebben.

qbic-townhouse-hotel
Amsterdam en Maastricht ademen verder een heel eigen sfeer. Amsterdam is een intens bruisende stad. Maastricht bruist ook, maar veel lichter. Noem het sprankelen. Amsterdam rent, Maastricht hobbelt. Amsterdam heeft hetzelfde mondaine karakter als Londen en Parijs, Maastricht lijkt veel meer op een stad in de Provence of Toscane.

Kortom, een wereld van verschil tussen twee steden die hemelsbreed nog geen 180 km uit elkaar liggen. Thuiskomen in Maastricht voelt telkens weer als een warm bad. Wat is er mooier dan tegen een avond rode hemel slenteren over het Vrijthof, terwijl het geroezemoes van de terrassen, waar mensen genieten hun rosé of witbier, je tegemoetkomt?

Zelf laat ik de terrasjes meestal links liggen en loop ik via het Stokstraatkwartier en Jekerkwartier naar Café Sjiek, om op het lommerrijke terras te genieten van een drankje, om daarna via het Stadspark en de Hoeg Brögk over te steken naar de oostoever van de Maas, waar Café Zuid misschien wel het mooiste terras van Maastricht heeft. Ook hier plof ik regelmatig neer om, kijkend naar Maastrichts skyline, mijn dag te beschouwen en accu op te laden.

amsterdam-maastricht
De Toscaanse sfeer die zo kenmerkend is voor Maastricht, proef je letterlijk bij Gelateria Luna Rossa. 's Weekends kom ik hier regelmatig met mijn gezin een ijsje halen. De ijssalon bevindt zich overigens tegenover Italiaans restaurant Senza Nome, waar meesterkok en tevens meesterijsbereider Huub Birro, opgeleid in de beste Italiaanse restaurants, de fraaiste gerechten uit de keuken tevoorschijn tovert.

Wyck is zo verrassend veelzijdig. Bourgondisch en een tikje kosmopolitisch, wat niet in de laatste plaats op het conto van Céramique komt. Je kunt je eenvoudig laten verleiden door de gemoedelijke sfeer die er heerst, ook op drukkere dagen. Als ik de drukte even helemaal achter me wil laten, zeg ik met mijn gezin koers richting Kanne, vlak over de Belgische grens, om daar te genieten van de fraaie natuur en het spectaculaire landschap.


Eenmaal volledig tot rust gekomen, kan ik de dynamiek van Amsterdam weer volledig omarmen!











Rino Soeters
Algemeen directeur

Thursday, 14 August 2014

Review websites; een zegen of een vloek

Wees eerlijk, als je zelf een hotel zoekt dan lees je de bevindingen van andere reizigers, toch? Ik in ieder geval wel. Internet heeft de afgelopen jaren gezorgd voor de broodnodige transparantie. Het kaft wordt hiermee gescheiden van het koren zullen we maar zeggen. Maar toch, ik durf als hotelier ook te stellen dat review sites niet altijd een zegen zijn en zeker niet garant staan voor een geweldig verblijf. Immers iedere menig is subjectief en persoonlijk. 

Ik sliep recent, op doorreis naar Zuid Frankrijk, in een keurig hotel. Althans, zo deed de internetsite ons beloven. Toch maar even de reviewsites checken, de reacties waren wisselend. Het was echter erg druk in de stad (Macon red.) en we wilden graag douchen en eten, dus toch maar geboekt. Eerlijk is eerlijk, het was geen grote domper, maar toch, genoeg op aan te merken. ’s Ochtends tijdens het uitchecken sprak ik de receptioniste hierop aan. Ze nam in ieder geval de moeite om te luisteren en beloofde de opmerkingen door te spelen naar de eigenaar die op dat moment niet aanwezig was. Nog dezelfde dag kreeg ik een keurige mail, helaas in het Frans, met excuses en begrip. Op de terugreis mochten we terugkomen en dan kregen we als compensatie een gratis diner.

Een schoolvoorbeeld? Helaas niet hoor ik je denken. Ik geef toe, sommige collega’s maken zich er soms makkelijker vanaf. Onze Maastrichtse hotels strijden al jaren mee in de top van de reviewsites, we bevinden ons altijd ergens  in de top 3 van Maastrichtse hotels. Dit is een enorme motivatie voor onze medewerkers en maakt dat we nog meer aandacht aan onze service en dienstverlening besteden.

Toch voel ik de behoefte om je, geheel ongevraagd, een paar “review” tips te geven:

  1. Meld je klacht of opmerkingen tijdens je verblijf, dan kan het hotel ze nog oplossen. Scheelt jou een slecht gevoel en het hotel een negatieve review. 
  2. Schijf een mail naar het hotel, stel het hotel in de gelegenheid om het netjes op te lossen. Jij een fijne oplossing en het hotel geen slechte review.
  3. Als je al deze wegen hebt bewandelt en nog steeds geen bevredigende oplossing hebt gekregen, deel dan gerust je mening via een reviewsite.
  4. Neem ook de moeite om een positieve ervaring te delen op een reviewsite. Helaas gebruiken gasten reviewsites ook steeds vaker  als een dreigement om hun gelijk te halen. “Als u het niet goed oplost dan schrijven we een slechte review”.  Realiseer je dan een hotelier vaak geen (commerciële) reden meer heeft om jouw klacht op te lossen als je al een negatieve review hebt geschreven….

Mijn advies; als je review sites raadpleegt, lees dan vooral specifiek de onderwerpen waarin jij interesse hebt. Soms ben je op zoek naar een hotel voor een zakelijke reden en staan er klachten vermeld door toeristen. Het kan dan nog best zo zijn dat het hotel voor jou toch een uitstekende keuze zou zijn.

Succes met kiezen, ik weet, het is niet makkelijk.












Rino Soeters
Algemeen Directeur

Thursday, 24 July 2014

Maastricht Aachen Airport; een must voor de Zuid Limburgse economie

Ik snap het heel goed; als je in de buurt woont van Maastricht Aachen Airport (MAA), dan ben je niet perse een grote voorstander. Maar goed, ik woon zelf aan een populaire fiets en motor route; geloof me, ook niet altijd een pretje. Dat ieder nadeel ook een voordeel heeft hoef ik niet meer uit te leggen, toch?

Ik ben dan ook heel content met de overname door de Provincie Limburg. Hiermee lijkt continuïteit, en misschien zelfs groei, verzekerd. Je hebt vast wel eens gehoord van TEFAF, dé Europese kunstbeurs! Jaarlijks bezoeken zo’n ruim 80.000 bezoekers, vanuit heel de wereld, de TEFAF. Tijdens de beurs is het een komen en gaan van privé-jets. Laat dit nu net de meest belangrijke kopers zijn op de TEFAF. Recent kocht de gemeente Maastricht het MECC. Tijdens de hoogtij dagen van het MECC draaide de Zuid Limburgse economie voor een deel op de vele Internationale congresgangers die onze regio bezochten.

Helaas blijken de afgelopen jaren de bekende “prijsvechters” weinig continuïteit te bieden voor kleinere luchthavens, MAA heeft dit ook meermaals aan de lijven moeten ondervinden. Enerzijds zijn deze prijsvechters een zegen; snel, goedkoop en effectief. Daarentegen zijn er ook genoeg nadelen; slechte stoelen, weinig tot geen service en vaak moet je na de landing nog ruim een uur reizen tot aan de locatie. Laten we maar zeggen dan het vooral een keuze is die de boeker zelf kan maken.

Hoe dan ook, met de overname van Maastricht Aachen Airport door de provincie lijkt de volgende stap in economisch herstel en toch op zijn minst behoud, gewaarborgd en dat geeft mij in ieder geval nieuwe energie.

Moet je deze zomer nog een last minute boeken? Check dan ook gerust; http://www.maa.nl/nl-nl/
Het zal je positief verrassen hoeveel leuke destinaties worden aangeboden. Londen kan ik je echt aanraden. En kijk dan voor de overnachting eens bij Qbic.

Fijne zomer….en geniet van je last minute vanaf MAA!












Rino Soeters
Algemeen Directeur

Wednesday, 9 July 2014

Deze zomer een roze bril voor de zon?

Als hotelier moet ik natuurlijk naar de harde, soms kille cijfers kijken. Gemiddelde kamerbezetting, omzet, personeelskosten enzovoorts. Hoewel La Bergère Group met zijn verschillende formules en hotels bepaald geen kleine groep is, is het allemaal nog vrij overzichtelijk.

Met de regionale economie zeggen cijfers mij opeens een stuk minder. De ene dag lees je in de krant dat de werkloosheid is toegenomen, de volgende dag hoor je op de radio dat er sprake is van economische groei. Ik kan de verschillende micro facetten waaruit de macro-economie bestaat soms maar moeilijk met elkaar rijmen. Gaat het overall nu beter of slechter met de Limburgse economie?

Misschien lees ik wat selectief, maar ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat er momenteel mooie dingen gebeuren in Limburg. Zo las ik onlangs nog dat er op termijn duizend banen bijkomen bij VDL Nedcar in Born, terwijl dat bedrijf in 2012 nog op de rand van de afgrond balanceerde, toen Mitsubishi besloot zijn productie te verplaatsen. De fabriek werd prompt overgenomen door VDL en nu rollen er MINI's van de band.

En wat te denken van de Health Campus in Maastricht? U weet het misschien niet, maar dit wordt één van de belangrijkste centra voor gezondheid in Europa en het belangrijkste in de Euregio! Zorg, bedrijvigheid, onderwijs en onderzoek gaan hier hand in hand. Wedden dat Limburg hier in meer dan één opzicht gezonder van wordt?

Op Chemelot gebeurt iets soortgelijks, alleen dan niet op medisch, maar op technologisch vlak. De
Chemelot Campus heeft de ambitie het Euregionale hart te worden voor bedrijven en onderwijs- en onderzoeksinstellingen op het gebied van chemie. Hiermee worden in minder dan tien jaar 2.900 arbeidsplaatsen gecreëerd, waarvan bijna de helft binnen één jaar. Maastricht University en Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (MUMC+) zien in deze campus ook kansen op het gebied van onderzoek, onderwijs én het 'verzilveren' van de opgedane kennis.

Misschien kijk ik door een roze bril, maar ik zie duizenden nieuwe banen en de gestage ontwikkeling van Limburg naar een kennisintensieve regio. Het is zomer. Zet u ook eens zo'n roze bril op en de wereld ziet er opeens een stuk fleuriger uit!











Rino Soeters
Algemeen directeur

Wednesday, 11 June 2014

Wyck, je zal er maar wonen!

Wyck wordt wel eens 'de voordeur naar Maastricht' genoemd, refererend aan het feit dat je hier aankomt als je met de trein naar de stad reist. Ik zou het liever het 'portaal' naar Maastricht noemen. Want door een voordeur loop je slechts heen, in een portaal kun je ook verblijven. Gelukkig zijn er in Wyck steeds meer redenen om te verblijven. Je kunt er gemakkelijk een dag spenderen – om te 'funshoppen', gastronomisch te genieten of voor een middagje sightseeing. In Wyck is kortom genoeg te zien en te beleven!

Bij exclusieve mode denk je misschien automatisch aan het chique Stokstraatkwartier, maar wat dacht je van de vele boetieks in Wyck? Het Parijse modehuis Hermès, Hot Kitchen Men's Boutique, MAX Mode en Mayfair. Of Stijl Maastricht, waar je een unieke mix van Nederlandse en Scandinavische mode aantreft. Zijn naam als modestad, heeft Maastricht deels aan Wyck te danken!

Niet alleen modeliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Wyck, dat een enorme concentratie speciaalzaken heeft, die stuk voor stuk een uniek aanbod presenteren. Op het gebied van delicatessen, antiquiteiten, kunst en noem maar op. Sla, als je op zoek bent naar wat speciaals, de Rechtstraat en Hoogbrugstraat niet over; als je via de Stationsstraat en Wycker Brugstraat linea recta koers zet richting de binnenstad, laat je een heleboel moois letterlijk en figuurlijk links liggen! Martijn de Bloemist bijvoorbeeld, die niet lang geleden van Sint Pieter naar hier verkaste.

Qua aantal worden de boetieks en speciaalzaken in Wyck slechts overtroffen door de vele eet- en drinkgelegenheden. Wyck herbergt enorm veel culinaire parels. Van leuke eetcafés, brasserietjes en restaurants als Steakhouse Carnal tot gastronomisch genieten in Bouchon d'en Face, Restaurant "O" of sterrenrestaurant Beluga. De diversiteit is enorm! Ook enkele van Maastrichts leukste cafés vind je in Wyck, zoals Kaffee 't Pruuske, Tapperij De Poshoorn of Café Zuid, met het mooiste terras van Maastricht. En dan zou ik de oergezellige Irish Pub John Mullins haast vergeten ...

Met het noemen van Beluga en Café Zuid, heb ik impliciet ook Céramique genoemd. Deze hypermoderne woon- en kantorenwijk is 'gewoon' onderdeel van het stadsdeel Wyck. Wat een fraai contrast vormt de moderne architectuur hier met het historische karakter van het oude Wyck. En toch, als je via de Ruiterij van Céramique naar de Hoogbrugstraat loopt, verloopt die overgang heel natuurlijk.

Ik zou bijna mijn excuses moeten aanbieden aan al die prachtige zaken die ik niet heb genoemd! Want dat zijn er tientallen. De optiek Mestrini Occhiali is een naam die me nog te binnen schiet. Een andere zaak die ik nog expliciet wil benoemen, is Artipops, de nieuwe pop-up store in de Rechtsraat, waar je terecht kunt voor unieke kunstzinnige geschenken en interieurobjecten. Deze nieuwe zaak is exemplarisch voor het nicheaanbod dat je in Wyck aantreft.

Ik zeg: ga eens rondzwerven door Wyck! Winkel en eet er wat, en voor je het weet, is het avond, en ben je de brug niet eens over geweest. Als dat het geval is, weet ik nog wel een hotelletje of twee waar je leuk kunt overnachten ...












Rino Soeters
Algemeen directeur


Friday, 23 May 2014

FashionClash, mode en cultuur in botsing

Fashionclash, mode en cultuur in botsing

Tefaf, JIM, Het Preuvenemint ... Stuk voor stuk evenementen die Maastricht (inter)nationaal op de kaart hebben gezet en nog steeds zetten. En sinds 2009 is daar een evenement bijgekomen: FASHIONCLASH. Van 12-15 juni vindt de zesde editie van dit modefestival plaats.

Eigenlijk is het vreemd dat het tot 2009 heeft moeten duren dat Maastricht 'zijn' mode-evenement kreeg. Maar Fashionclash is gearriveerd en zal met de jaren alleen maar groeien.

Fashionclash is anders dan de modeweken in modehoofdsteden als Londen, Parijs en Milaan. In plaats van gerenommeerde ontwerpers krijgt juist opkomend talent een podium. Naast modeshows, tentoonstellingen en een marktplaats is er ook plek voor theater en dans. Deze zesde editie brengt meer dan honderd ontwerpers en artiesten uit meer dan dertig verschillende landen bij elkaar. Een echt interdisciplinair én internationaal festival dus.

Het woord 'interdisciplinair' neem ik niet voor niets in de mond. Want mode en theater en dans staan niet los van elkaar op het programma, maar komen ook echt samen. In samenwerking met het Dutch Dance Festival (DDF) is het project Distinguished Dreams ontwikkeld, waarin tien bekende modeontwerpers en choreografen op hun overeenkomsten gebaseerde mini-optredens hebben gecreëerd. En onder de noemer (OLD)Fashion(ed) organiseren datzelfde DDF en Museum a/h Vrijthof een modeshow met 65-plusmodellen, die wordt begeleid door dansoptredens. Naast catwalkshows kun je ook verschillende tentoonstellingen bezoeken, met als verbindend element het thema 'age'. Naast een (OLD)Fashion(ed)-tentoonstelling is er ook de exhibitie VERWEVEN, waarin toneelspeelster en neuropsycholoog Nina Willems het verhaal vertelt dat schuilgaat achter de kleding van doodnormale personen. Tot slot is er ook een nieuwe designermarket, een soort van marktplaats waar ontwerpers hun ontwerpen kunnen etaleren en verkopen aan het publiek.

Epicentrum van Fashionclash is de SAMdecorfabriek, het voormalige decoratieatelier van Mosa aan de Meerssenerweg. Hier vindt op vrijdag 13 juni de opening van het festival en de openingsshow plaats. De tentoonstellingen en de marktplaats zijn gratis toegankelijk. Voor de verschillende modeshows moet je een ticket kopen.

Ook op diverse andere plaatsen in de stad is er onder de vlag van Fashionclash van alles te doen, zoals tentoonstellingen en lezingen in een select aantal boetieks en culturele hotspots in de stad. Dit randprogramma wordt om 19.00 uur afgetrapt met een modeshow in De Bijenkorf. Ook is er een tijdelijke pop-up store in de stad, waar je alleen tijdens Fashionclash unieke mode, sieraden en accessoires van ontwerpers uit de buurt kunt kopen. Over pop-up stores gesproken: in de Rechtstraat is niet lang geleden Artipops opgedoken, een boetiek in betaalbare kunstzinnige interieurobjecten.

Fashionclash duurt vier dagen. Kom je van ver? Dan kun je bij ons komen logeren in TownhouseDesignhotel Maastricht, het hipste hotel van Maastricht en een toepasselijk onderkomen voor je meerdaags bezoek aan dit modefestival.












Rino Soeters
Algemeen directeur 

Thursday, 8 May 2014

Townhouse Hotel Maastricht genomineerd voor Beste Leerbedrijf Horeca 2014

HELDEN Nominatie

Beste leerbedrijf horeca 2014 en wij zijn GENOMINEERD: Townhouse Designhotel Maastricht is finalist als het gaat over deze bijzondere verkiezing. Een verkiezing voor onze medewerkers, die we onze Helden noemen.

"Een geweldige nominatie; het gaat over onze Helden en over ons als leerbedrijf. Ik ben erg trots.
Onze externe trainees beginnen met een ontbijt met mij, op deze manier laten we zien dat we open staan voor iedereen en creëren we draagvlak voor onze waarden. Men komt naar ons om te groeien, wij helpen hierin zowel op persoonlijk vlak als vakinhoudelijk."

Samen streven naar topkwaliteit

Townhouse maakt dagelijkse dingen bijzonder, ook als leerbedrijf. Ons HR beleid noemen we Helden en we werken samen en met helden. Zo zijn er bijzondere secundaire arbeidsvoorwaarden zoals sporten, shoppen en gezond eten in de buurt met korting. Jaarlijks leiden we minimaal 4 Helden intern op in een management traineeship; we noemen dit de Helden Academy.



Nominaties Beste Leerbedrijf Horeca 2014

De verkiezing ‘Beste leerbedrijf horeca’ stimuleert het leren in de praktijk en de waarde die leerbedrijven voor de horecasector hebben onder de aandacht te brengen. Een belangrijke verkiezing, het is essentieel dat we in deze branche mensen in de praktijk klaar stomen voor hun carrière, mensen kansen bieden en in hen geloven. Wij geloven dat oprechte aandacht de ultieme luxe is, zowel voor de gast als de medewerker!

Er zijn tweeëndertig aangesloten scholen elk hun tien beste leerbedrijven nomineren. De leerbedrijven worden per ronde beoordeeld, zo verdient ook Townhouse punten en zien we waar we sterk of zwak in zijn, zo zien we ook waar kansen bestaan voor verbetering. Door direct actie te ondernemen moeten we voldoende extra punten verdienen om verder te stijgen in het klassement.











Rino Soeters
Algemeen Directeur

Wednesday, 2 April 2014

MECC als economische motor

Weinigen realiseren zich hoe belangrijk het MECC is voor Maastricht. Ik durf zelfs te stellen dat er – in economisch opzicht dan – er op de universiteit en het ziekenhuis weinig bedrijven en instellingen zijn die belangrijker zijn voor de stad en de regio dan het MECC.

MECC
De evenementen en congressen die er worden gehouden trekken jaarlijks honderdduizenden bezoekers naar de stad, die per persoon honderden euro's in de stad en in de regio achterlaten. Ze overnachten er, eten er en kopen er cadeautjes voor het thuisfront ...
Bovendien wordt met al die happenings Maastricht écht op de kaart gezet. En de ene hand wast de andere. MECC verkoopt Maastricht en Maastricht verkoopt MECC. De locatie Maastricht is een overweging voor organisatoren om hun congres juist in het MECC te organiseren.

En het gaat goed met MECC. Na een verlies van acht ton in 2012, werd 2013 met bescheiden winst afgesloten. Dat deed het bedrijf door eenvoudigweg meer om te zetten, maar ook in de kosten te snijden. Ook heeft MECC zijn prijsbeleid versoepeld en zijn er diverse nieuwe verbonden gesmeed.
Dat alles was niet mogelijk geweest als de gemeente niet vorig jaar de aandelen van RAI had overgenomen. Velen bekeken de overname met enig scepticisme. 'Zie de gemeente geld in een bodemloze put gooien', was de heersende gedachte. Maar de put bleek niet bodemloos te zijn. Sterker nog, hij is alweer met de grond gelijk gemaakt. En nu ligt er een sterk fundament om op voort te bouwen.

MECC heeft zijn grootste evenement dit jaar alweer achter de rug: TEFAF. Ondanks toenemende concurrentie geldt deze nog steeds als 's werelds meest vooraanstaande kunst- en antiekbeurs. Die vindt dus niet in New York, Parijs of Rome plaats, maar 'gewoon' in Maastricht. Het Verdrag van Maastricht zette de stad in 1992 internationaal op de kaart, TEFAF houdt Maastricht op die plaats.


Na jaren afwezigheid keerde vorig jaar JIM terug in het MECC. En de succesvolle autobeurs Interclassics & TopMobiel (28 duizend bezoekers!) heeft de weg geëffend voor een fonkelnieuwe beurs op autogebied: International Speed Festival.

MECC heeft voor 2014 ook een groot aantal laagdrempelige beurzen en evenementen op de agenda gezet. Zo is de Tattoo Expo net achter de rug en medio september vindt er een megavlooienmarkt plaats. Beurzen die een ander publiek trekken dan pak 'm beet een TEFAF. Koester je schatten, maar durf ook nieuwe wegen in te slaan. Dat is een basale les waar iedere ondernemer lering uit kan trekken.

Dankzij MECC is Maastricht inmiddels de derde congresstad in Nederland, achter Amsterdam respectievelijk Rotterdam. Ter verduidelijking: Maastricht valt nét buiten de top 20 van grootste Nederlandse steden, maar is wel de op twee na grootste congresstad, om die prestatie maar in perspectief te zien. Een prestatie van formaat. Het doel is Rotterdam van de tweede plek te verstoten. Dat doel getuigt van ambitie én realisme. De misschien wel belangrijkste ingrediënten voor succes.

Het MECC is van en goed voor ons allemaal. Iedereen denkt bij MECC gelijk aan grote evenementen, echter ook voor kleinere bijeenkomsten en evenementen kan MECC zeer goed maatwerk leveren. Kortom: promoot samen met ons onze stad, maar zeker ook het MECC!












Rino Soeters
Algemeen directeur

Tuesday, 11 March 2014

La Bergère Group wint IMMENS MVO-prijs 2014 - 2015


'We' hebben de IMMENS MVO-prijs Maastricht/Heuvelland 2014 gewonnen! Hierbij mijn felicitaties voor de teams in Maastricht en Amsterdam. 10 maart nam ik namens alle medewerkers van La Bergère Group de prijs en de duurzame trofee, gemaakt door Guus Voermans, in ontvangst.


mvo-prijs-la-bergere-group
De MVO-prijs is er voor MKB'ers die uitblinken in maatschappelijk verantwoord ondernemen en wordt elke twee jaar uitgereikt. Wij mogen ons twee jaar lang Maastrichts meest maatschappelijk verantwoorde onderneming noemen! Ons verhaal zal de nodige aandacht krijgen en ik hoop andere ondernemers te inspireren met nieuwe duurzame initiatieven. Natuurlijk feliciteer ik ook medefinalisten Weelec en Zorgbureau Talent met hun mooie tweede en derde plek. 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is in het kort ondernemen met aandacht voor zowel de mens (people) en het milieu (planet) als je bedrijfsresultaat (profit), de drie P's van MVO. 

Aandacht voor people is er binnen La Bergère Group in de vorm van onder andere ons eigen HR-programma, Helden. Deze Helden maken het mogelijk om samen te werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Alleen op die manier kunnen we nieuwe mensen trainen, binden en een oprechte kans geven. Elke mogelijke vacature ligt dan ook eerst bij de MTB Maastricht, het Leger des Heils of de Masters Maastricht. 

Samen met de Helden steunen we ook tal van maatschappelijke initiatieven in Maastricht en de regio. Samen troep opruimen langs de Maas, een écht uitje, ook wel 'prikkeldraadgala' genoemd. Samen onderhoud plegen op de Lage Barakken. Wekelijks met de Soepbus warme soep aan dak- en thuislozen uitdelen, Sinterklaas en Zwarte Piet uitnodigen voor de buurt. Derving voorkomen door naar de voedselbank te gaan. Iedereen draagt met liefde zijn steentje bij in zijn eigen én in onze tijd.

Sprekend voor onze investeringen in het milieu is ons Green Key Gold-label. We spannen ons enorm in om energie te besparen en onze 'carbon footprint' terug te dringen. Zo beschikken al onze bedrijven over een warmteterugwininstallatie, grijswatercircuit en gebruiken we uitsluitend groene stroom. Vanzelfsprekend scheiden we ons afval en doen we aan recycling. Tot slot trainen we ook onze medewerkers in 'groen' werken, met het oog op CO2-reductie. 
Graag hoor ik meer ideeën, zodat La Bergère Group zich ook de komende jaren kan blijven ontwikkelen op het gebied van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Deze MVO-prijs is een prachtige steun in de rug hiervoor! Maatschappelijk verantwoord ondernemen is namelijk geen doel, maar een continu proces.










Rino Soeters 
Algemeen directeur 

Wednesday, 26 February 2014

La Bergere Group in finale MVO prijs

Door naar de finale met La Bergere Group! HEERLIJK gevoel is dat, toch nog genoeg stemmen, 555, om ons uitgebreid aan de jury te mogen presenteren! Tot en met 21 februari j.l. kon het publiek zijn stem uitbrengen en in totaal werden op de 6 genomineerden 2889 stemmen uitgebracht. 

Dank je voor je stem!

Kerntaken

Toch is het heel bijzonder om als enige commerciële bedrijf in de finale van een MVO award te komen. We nemen het op tegen bedrijven die als core business maatschappelijk verantwoord zijn. Onze hotels, accommodaties en grand café zijn in de kern commerciële bedrijven. Alle maatschappelijk betrokken activiteiten komen vanuit de mensen en doen we voor onze omgeving.


Donderdag 27 februari aanstaande zal de jury, een delegatie van 5-6 personen, ons bezoeken en mogen we onze activiteiten uitgebreid uitleggen. Van soepbus, medewerkers via het Leger de Heils, ambachtelijke ontbijt producten tot opruimacties met onze medewerkers. De jury zal op basis van dit bezoek de finale beraadslagingen plegen en komen tot de keuze voor een winnaar.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking en het bekend maken van de winnaar tenslotte vindt plaats op 10 maart a.s. in Centre Ceramique en restaurant Beluga te Maastricht. Hier wordt de winnaar bekend gemaakt, spannend!

Friday, 7 February 2014

La Bergere Group pleegt duurzame coup!

Heel trots op deze nominatie, waar we nu staan en wat we met elkaar hebben bereikt, we doen dit vanuit ons hart en samen. Ik heb het over ons; La Bergère Group, we zijn genomineerd voor de IMMENS MVO-prijs 2014! Er zijn 6 bedrijven geselecteerd, stuk voor stuk koplopers op het gebied van duurzaam ondernemen.
We wisten de jury te overtuigen met onder meer de start van de soep bus, samenwerkingen met het Leger des Heils, de MTB en de Masters, inzet van vele vrijwillige uren en lokale partnerships, niet te vergeten eerdere labels als Green Key Gold en Green Globe. Ik ga de komende weken meer hierover vertellen, omdat we het bewust deden, omdat het onderdeel is van ons maatschappelijk betrokken ondernemen.

Graag vertel ik waarom we deze keuzes maken, de samenwerkingen met Blanche Dael, Mosa, Saveurs, dekens schenken aan het Leger Des Heils, etc.

Deze keer ga ik je vragen te helpen! Hoe? Door op ons te stemmen via http://www.mvoprijs.nl/showpage.aspx?steID=13&itmID=1944

Waarom? Wij geloven dat oprechte aandacht de ultieme luxe is. En dat ook op een betaalbare manier kan. Door keer op keer te verrassen met creatieve, eenvoudige gast belevingen. Maatschappelijk bewust ondernemen doen we door nieuwe waarden te ontwikkelen en trouw te blijven aan onze basisprincipes: we zijn vriendelijk, fatsoenlijk, attent, gastvrij en ondernemend.

Samen met trotse medewerkers en ondernemers met dezelfde waarden en normen creëren we nieuwe kansen en wandelen we nieuwe wegen.

La Bergère Group ontwikkelt en exploiteert hospitality concepten. We werken in onze concepten samen met lokale specialisten om de verbindingen te versterken. Zo kunnen wij doen waar we goed in zijn, dit is erg belangrijk omdat we verder willen bouwen aan een gezond bedrijf. De markt verandert en we zien dat onze concepten worden gekopieerd, daarom willen we creatief en innovatief blijven, vernieuwen. Dat vinden we leuk en daar zijn we goed in, hier hebben we passie voor en krijgen we energie van!

Kijk en luister tip mocht je tijd hebben, kijk en luister dan even naar het volgende filmpje;












Rino Soeters
Directeur La Bergère Group

Wednesday, 5 February 2014

Carnaval voor dummies


Prins Carnaval 2014 Henri de Eerste
Gistermiddag werd op een bomvolle Markt mijn goede vriend Henri Hochstenbag (42) uitgeroepen tot nieuwe Stadsprins van Maastricht. Als Prins Henri I ('Henri d'n Ierste') zal de uitbater van Café In den Ouden Vogelstruys dit jaar voorgaan tijdens de Mestreechter Vastelaovend.
Henri, mag ik jou én je vrouw en kinderen bij dezen van harte proficiat wensen met je uitverkiezing?

In dit blog wil ik de lezer die niet of minder bekend is met het fenomeen carnaval kort wat vertellen over de tradities rondom dit oergezellige volksfeest, dat mij als rasechte Maastrichtenaar met de paplepel is ingegoten.

Carnaval in Maastricht
Historie 
De prinsenproclamatie is één van de hoogtepunten in het Maastrichtse carnavalsseizoen, dat traditioneel op d'n elfde vaan d'n elfde (11 november) start. Het 3-daagse carnavalsfeest zélf is de apotheose daarvan. In de tussentijd vinden ook nog drie carnavalszittingen plaats: de Herenzitting, Dameszitting en Gala- of Prinsenzitting. 

Carnaval zelf, een van oorsprong katholiek feest, wordt gevierd op de drie dagen vóór Aswoensdag, de dag die de 40 dagen durende vastentijd inluidt, waar het Paasfeest een einde aan maakt. Carnaval duurt dus van zondag tot en met dinsdag, de eigenlijke vastelaovend, of vastenavond. Het carnavalsfeest is in feite een 'excuus' om nog één keer te 'zondigen' voor de sobere vastenperiode begint.

'tMooswief op de markt
Het Maastrichtse carnaval eindigt traditiegetrouw op dinsdag om 23.00 uur met het neerhalen van 't Mooswief, de beschermvrouwe van de Mestreechter Vasteloavend. Menig Maastrichtenaar laat bij deze gebeurtenis een traan, in de wetenschap dat het carnavalsseizoen voor 9 maanden gesloten is. Hieraan kun je zien dat de carnavalstraditie diepgeworteld is in Maastricht.
Carnavalsaanbieding
Carnaval wordt ook steeds meer 'boven de rivieren' gevierd, de scheidslijn tussen het traditioneel katholieke zuiden en protestantse noorden. Omdat grenzen vervagen, trekken steeds meer 'noorderlingen' met carnaval naar het zuiden om zich één of meerdere dagen in het feestgedruis te storten.


Kom jij ook carnaval vieren in het zuiden? Dan hebben we een exclusieve aanbieding voor je, die alleen geldig is met carnaval!

Voor € 111 (normaal € 194) p.p. boek jij 2 overnachtingen (2-4 maart) in een basic room van Townhouse Designhotel Maastricht, inclusief:
uitslapen tot 14.00 uur (normaal vertrek dinsdag 11.00 uur)
gratis antikaterpakket (met hierin o.a. paracetamol, verkrijgbaar bij de receptie)

Wil je tot woensdag blijven? Dan kun je een extra overnachting bijboeken tegen het normale tarief.

Om gebruik te maken van deze speciale carnavalsaanbieding kan je bellen met of mailen naar het Townhouse hotel: 043-3211111 of info@townhousehotels.nl. Wees er snel bij, want er zijn in deze periode nog slechts enkele kamers beschikbaar!

Gelegen vlak bij het centraal station en op loopafstand van de binnenstad, is Townhouse Designhotel Maastricht dé ideale uitvalsbasis om carnaval in Maastricht te vieren!

Voor uitgaanstips kun je je melden bij onze receptie!



Rino Soeters
Rino Soeters
Algemeen directeur

Friday, 10 January 2014

Economie trekt aan

De hotelbranche ziet weer groei in de economie.
Zoals u misschien weet, is de hotelbranche bijzonder conjunctuurgevoelig. Dan lees je als hotelier natuurlijk graag dat het conjunctuurbeeld verbetert, anders gezegd, dat de economie in een herstelfase zit. En dat was precies wat enkele nieuwssites eind vorig jaar kopten, zo ook NU.nl.
NU.nl baseert zich daarvoor op cijfers van het CBS
Het conjunctuurbeeld is een soort graadmeter van de Nederlandse economie, dat bestaat uit 15 indicatoren.

9 van de 15 indicatoren vertonen groei, 6 laten een daling zien. Dat wil dus zeggen dat er over de gehele lijn genomen iets meer verbeteringen dan verslechteringen te zien waren. Natuurlijk zegt groei niet alles. Als het eerst heel slecht ging en nu slecht, gaat het nog steeds niet goed. En dat blijkt, want maar liefst 13 indicatoren blijven onder de trend, ofwel hun langjarig gemiddelde.

De Nederlandse economie toont weer groei.
De patiënt die Nederlandse economie heet, is er nog lang niet bovenop, maar vertoont wel tekenen van licht herstel. Laten we eerlijk zijn, als de patiënt een familielid van u betrof, zou u zich hieraan vastklampen.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de horeca in het algemeen en de hotelbranche in het bijzonder: 'we' doen het nog niet zo goed als het gemiddelde over de afgelopen pak 'm beet 20 jaar, maar 'we' laten wel groei zien. In het derde kwartaal van 2013 steeg de omzet in de horeca met 1,9%. Ter indicatie: in het eerste kwartaal was er nog sprake van een daling van 1,7%.

In de hotelbranche steeg de omzet in het derde kwartaal zelfs met 6,7%, volgens het CBS. Fijn om te zien dat we het als branche zo goed doen! Onze hotels doen het zelfs nog een stukje beter dan dit landelijk gemiddelde. Hoe dat komt? Omdat we met onze concepten (low budget, selfservice) trendsettend bezig zijn geweest en omdat we ons op het gebied van authenticiteit en beleving onderscheiden van de massa. Zo'n opmerking komt misschien ijdel over, maar wat ik bedoel te zeggen, is dat óók de crisis kansen biedt!

Ook op het gebied van andere indicatoren zwemmen we als consortium tegen de stroom in. In 2013 werden er maar liefst 13% méér faillissementen uitgesproken dan in 2012 – in de horeca zelfs 16%. Dat zijn 213 horecabedrijven die over de kop gingen. Bijkomend gevolg: in de horeca verdubbelde in het eerste kwartaal van vorig jaar het aantal uitkeringen.

In Londen opende vorig jaar het Qbic hotel.Tegen deze stroom in, openden wij in oktober van vorig jaar Qbic London, de eerste buitenlandse vestiging van onze groep en creëerden we werkgelegenheid voor circa 25 man.

Crisis? Niks van gemerkt! Dat zeg ik natuurlijk met enig gevoel voor ironie. Natuurlijk hebben ook wij, als branche en als onderneming, de crisis gemerkt. Alleen hebben wij geprobeerd er met creativiteit en positivisme naar te kijken. Immers, er zijn nog kansen genoeg.




Ik wens u allemaal voor 2014 een goed economisch herstel. Maar bovenal veel plezier, passie en positivisme. En uiteraard uw kostbaarste bezit: een goede gezondheid!











Rino Soeters
Algemeen directeur